ja do dziś wspominan złotego forda Sierre mojego kuzyna. Wtedy samochód marzen
Beznyna zamiast ON = ciepły silnik ciężko pali
Zwiń
X
-
Beznyna zamiast ON = ciepły silnik ciężko pali
Mojej żonie niestety przydarzyło się wlać 10 litrów (zanim się zorientowała) benzyny zamiast ON do pustego baku. Niestety musiała odpalić silnik by przejechać do drugiego dystrybutora z ON. Następnie zatankowała do pełna ON. Rozruch był utrudniony, ale odpaliła. Po pewnym czasie dolała 6 litrów a ja jak wróciłem kupiłem w ASO (tak mi doradzili) środek Maximum Diesel Performance firmy BG co niby czyści i smaruje układ. Zimy silnik pali "na dotyk", ale jak osiągnie temp 90 stopni to długo trzeba kręcić żeby zaskoczył. Dzisiaj dolałem znowu 12 L by zmniejszyć stężenie benzyny.
Moje pytanie: czy ktoś przerabiał taki temat i czy problemy z rozruchem na ciepłym silniku miną po "przepaleniu" tej mieszanki, którą mam teraz w baku?
Problem z odpalaniem na ciepłym silniku zaczął się od tego numeru z benzyną. Wcześniej wszystko było git. Przebieg 92 tys.
-
-
Ja kiedyś zatankowałem 6l benzyny do AstryII 1,7 DTI. Później dolałem do pełna ON i nie miałem żadnych problemów. Owszem do wyjeżdżenia baku nie tyrałem jakoś specjalnie auta, aby się z silnikiem nic nie podziało. Od tamtego czasu przejechałem jakieś 50 tyś. km. Jeżeli wypalisz benzynę, to powinno IMO wszystko wrócić do normy.
Komentarz
-
-
Kolego nic się nie stanie dolej do pełna napędu i będzie gicio. Zimą dolewa się bęzyny do dizli i jest OKbez nerwa.
Żonkę pewnie zmyliła cena :szeroki_usmiech :wink:ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kabanosOwszem do wyjeżdżenia baku nie tyrałem jakoś specjalnie auta, aby się z silnikiem nic nie podziało
Zamieszczone przez tomus7Żonkę pewnie zmyliła cena :szeroki_usmiech :wink:
Komentarz
-
-
nie ma sensu pisanie "dolej ropy do pelna" bo to juz zrobione a problem chyba lezy gdzie indziej. Skoro odpala na zimnym bez problemow a na cieplym cos szwankuje to gdzie indziej trzeba szukac przyczyny usterki. Gdzies na forum widzialem taki temat o trudnym rozruchu na cieplym silniku. Ja bym zrobil korekte dawki paliwa badz ewentualnie wymienil/zregenerowal rozrusznik.
Pewnie bedzie potrzebna korekta mapy dawki paliwa do rozruchu silnika.
Sprawdz moze masz jakies bledy na komputerze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blind_walkerTemperatura gazów spalinowych z benzyniaka jest wyższa niż w dieslu.
Zamieszczone przez octaviars1a bym zrobil korekte dawki paliwa badz ewentualnie wymienil/zregenerowal rozrusznik.
Zamieszczone przez octaviars1Sprawdz moze masz jakies bledy na komputerze
Komentarz
-
-
sazad, ja bym wziął wypompował to co masz w baku, przeczyścił układ + nowy filtr. Ropa ma właściwości smarujące, a benzyna odtłuszczające. To zasadnicza różnica, tym bardziej że objętościowo benzyna to ok 20% paliwa z Twojego baku. Przy starym dieslu by to przeszło, przy nowoczesnych silnikach już nie. Możesz np. uszkodzić wtryskiwacze, albo przyczynić się do szybszego ich zużycia.
Komentarz
-
Komentarz